42 Yazılım Okulu
--
2019'dan beri öğrencisi olduğum 42 ile ilgili çok soru alıyorum. Yakin zamanda, Türkiye’de de 42 okulu açılacağını öğrendim. Merak edenler için biraz okulu anlatmak istiyorum.
Öncelikle 42 Paris, Fransada bir kaç milyarderin, kar amacı gütmeden tamamen ücretsiz olarak kurduğu bir okuldur. İlk başta Fransadaki iyi yazilimci açığını doldurmak için ortaya çıkmıştır. Daha sonra finansal desteklerle bir çok ülkede 42 Yazılım okulu açılmıştır ve aslında yeni bir okul tipine de öncülük etmektedir. Çünkü 42 tamamen ücretsizdir, Silicon Valley kampüsü gibi bir çok kampüsünde ayrıca yurtlar da ücretsizdir. (Amerika için devrimsel bir durum diyebilirim.) 42nin çok popülerleşmesi ile beraber, müfredatı ve eğitim şekli ile aynı tarzda Hive, 24 gibi bir çok yazılım okulu da değişik ülkelerde açılmıştır.
Ben kişisel olarak 42yi çok sevmeme rağmen, bu okulun herkes için olmayabileceğinin kanısındayım. Eğer okula başvurmayı düşünüyorsanız, bu kısımları kendiniz için iyi değerlendirmeniz gerektiğini düşünüyorum.
42 sadece yazılım mühendisliği eğitimi verir. Hiç bir kadrolu öğretmeni yoktur. 42 aslında size nasıl öğreneceğinizi öğretmeyi hedefler ve gerisini size bırakır. Okul müfredatı içinde, bilgilendirici video kayıtlı dersler ve çok sayıda seminer olmasına rağmen, herhangi bir ders verilmez. Okula başvurmak için, yapılan ufak bir online test dışında herhangi bir ön koşul aranmaz, daha öncesinde yazılım bilmeniz beklenmez. Test ise gayet basit bir yazılım direktifi oyunudur ve istediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz. Başvurduktan sonra 1 aylık bir seçim sürecini başarı ile tamamlarsanız okula kabul edilmiş olursunuz.
Level 0 ile okula başlarsınız, müfredat boyunca bitirdiğiniz yazılım projeleriyle ve geçtiğiniz sınavlarla beraber level seviyeniz artar. Aslında normal üniversite eğitiminde 2 level 1 öğretim yılına denk gelmekte. 42 Pariste level 8e ulaşıldıgında lisans, level 10a ulaşıldığında master derecesi alırsınız. Ancak benim bildiğim kadarıyla, Fransa dışındaki 42 okulları devlet tarafından resmi olarak akredite olmadığı için resmi bir diploma verilmez. Özellikle Türkiyede diplomaya farklı bir anlam yüklendiği için bu durum herkese uygun gelmeyebilir.